Narybek tilapii

On 23 września, 2010

Pomyśleć, że w ciągu poniżej roku ta drobnica osiągnie rozmiary „patelniowe”.


Nie na darmo te pielęgnice są tak uznanym gatunkiem do hodowli w akwakulturach czy w akwaponice. Są to dość wytrzymałe, ciepłolubne i bardzo szybko rosnące ryby. Ich czerwonawe mięso jest bardzo cenione. Pod warunkiem oczywiście, że pochodzące z dobrze żywionych ryb. Rodzaj karmy ma tutaj kluczowe znaczenie. Niestety maksymalizacja produkcji powoduje często, że na rynek trafia produkt wyjątkowo kiepskiej jakości. To tak jakby porównać kurczaka hodowanego w naturalny sposób, na ściółce, na wybiegu, gdzie część pożywienia same znajdują do brojlera „produkowanego” w krótkim czasie na masową skalę. Brojlera żywionego „czym bądź, byle taniej”, nafaszerowanego hormonami i antybiotykami.

2 komentarze to “Narybek tilapii”

  • Witam, gdzie mozna kupić narybek tilapii?

  • Gdy badałem temat ilości detaliczne w Polsce były poza zasięgiem. Rozpatrując rentowność akwaponiki trzeba brać pod uwagę oczekiwany zysk a więc i nakłady. Tilapia rośnie szybko ale ma duże wymagania jeśli chodzi o temperaturę (duże przyrosty pod warunkiem wysokiej temperatury). Być może zasadne było by rozważenie czy nie będzie bardziej opłacalne użycie ryb wartościowych kulinarnie ale z naszej strefy klimatycznej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.