Miarkownik ciągu

On Czerwiec 6, 2011

Miarkownik ciągu – urządzenie działające w sposób automatyczny, którego zadaniem jest regulacja temperatury w kotłach na paliwo stałe. Wraz ze wzrostem temperatury ograniczany jest dopływ powietrza do paleniska, co powoduje mniej gwałtowne spalanie opału. Wraz ze spadkiem temperatury – dopływ powietrza zwiększa się umożliwiając ponowne rozpalenie się opału. Obecnie wyróżnić można dwa rodzaje miarkowników ciągu – termostatyczne oraz elektroniczne. Zastosowanie miarkownika ciągu zwiększa stałopalność oraz przyczynia się do zwiększenia oszczędności w opale.

Termostatyczny miarkownik ciągu – głównym elementem regulacyjnym jest kapsułka z cieczą, która pod wpływem temperatury zmienia swoją objętość. Dzięki zmianie swojej długości (z jednego końca wysuwa się, bądź chowa bolec) poprzez układ dźwigni możliwe jest podnoszenie lub opuszczanie drzwiczek przez które dostarczane jest powietrze do kotła. Do zalet tego typu miarkowników zaliczyć można brak konieczności zasilania, wadą jest stosunkowo duża bezwładność oraz konieczność przeprowadzania okresowych regulacji (niewielkim nakładem pracy można sobie dość łatwo poradzić z problemami z miarkownikiem ciągu).

Elektroniczny miarkownik ciągu – elementem czułym na zmiany temperatury jest nie kapsułka z cieczą, lecz elektroniczny czujnik temperatury. Elementem wykonawczym jest siłownik. W miarkownikach tego typu (jeśli jest elektroniczny miarkownik, który zachowuje się inaczej – napisz mi o tym w komentarzu)  regulacja zachodzi „zerojedynkowo”, tzn – brak powolnego przymykania klapki. Gdy zostanie osiągnięta temperatura zadana klapka od powietrza przymykana jest bardzo szybko, co powoduje „zaduszanie” płomienia. Niejednokrotnie prowadzi to do dużego zadymiania komory pieca i wybuchów czy „fuknięć” pieca. W klasycznym, termostatycznym miarkowniku klapka jest przymykana powoli, wraz ze wzrostem temperatury. Dostęp powietrza ograniczany jest stopniowo, dzięki czemu przy dobrej  regulacji miarkownika takie zjawisko nie występuje.

 

 

Poprzedni wpis: Rębak, rozdrabniacz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Informuj mnie o odpowiedziach poprzez e-mail. Możesz również subskrybować wpis bez zostawiania komentarza.