Zrębka

On Czerwiec 7, 2011

Zrębka (zrębki) – niewielkie kawałki drewna powstałe podczas rozdrabniania najczęściej gałęzi, odpadów drzewnych itp. Zrębka przekracza rozmiarem trociny i mieści się zazwyczaj w przedziale kilkunastu milimetrów – kilku centymetrów. Zrębka w zależności od materiału wejściowego może mieć różne zastosowanie.

W ostatnim czasie zrębkę utożsamia się z materiałem opałowym. Zrębka taka produkowana jest na miejscu ścinki drzew (dużo gałęzi) – w parkach, przy drogach itp czy też w zakładach wstępnie przetwarzających drewno (zagospodarowanie odpadów drzewnych – w tym tych najgorszej jakości – na które jest niewielki zbyt). Zrębka opałowa jest ostatnio pożądanym i chętnie kontraktowanym materiałem opałowym. Elektrownie zmuszone koniecznością redukcji emisji CO2 do atmosfery zwiększają swoje zaangażowanie w energetykę odnawialną. Spalanie biomasy jest jednym ze sposobów zwiększenia udziału „zielonej energii” w całości produkcji (nie tylko prądu ale też i ciepła).

Zastosowanie opałowe to jednak nie wszystko. Z dobrej jakościowo zrębki produkowane są płyty wiórowe, pilśniowe, produkowana jest celuloza. Z zrębki z odpowiednich gatunków drzew pozyskuje się żywice czy też garbniki. Zrębki znajdują również zastosowanie w ogrodnictwie – używane są do ściółkowania gleby (ściółkowanie pełni funkcję ochronną dla wierzchniej warstwy gleby – zapobiega rozrostowi chwastów oraz ogranicza parowanie wody).

Poprzedni wpis: Kompost

Trackbacks & Pings

  • Ściółkowanie słomą :

    [...] w ogrodach ozdobnych),  słomę, opadłe liście czy też trawę z koszenia trawnika a nawet zrębkę.Jakie są podstawowe zalety ściółkowania?ograniczamy rozwój chwastówograniczamy parowanie wody [...]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Informuj mnie o odpowiedziach poprzez e-mail. Możesz również subskrybować wpis bez zostawiania komentarza.