Kompost

On 7 czerwca, 2011

Kompost jest naturalnym, organicznym nawozem pochodzącym z tlenowego rozkładu odpadów roślinnych oraz w mniejszym stopniu – zwierzęcych. Produkowany zarówno na małą skalę w przydomowych kompostownikach, jak też na skalę przemysłową na wielkich pryzmach.

Kompost poprawia strukturę i przepuszczalność gleby, wzbogaca w próchnicę i w substancje niezbędne do prawidłowego wzrostu roślin. Podczas rozkładu materii organicznej powstają proste produkty, które mogą być wchłonięte przez system korzeniowy roślin. Są to m.in. amoniak, związki azotu, fosforu czy siarki. Kompost szeroko stosowany jest w rolnictwie jak i też w niewielkich uprawach.

W pierwszym etapie kompostowania materia rozkładana jest przez bakterie. W tym procesie wytwarzane są duże ilości ciepła (nawet blisko 70oC). Wysoka temperatura niszczy pasożyty, bakterie i inne patogeny. W następnym etapie materia rozkładana jest przez bardziej złożone organizmy – grzyby, pleśnie itp. Na tym etapie kompost zaczyna już przypominać gotowy produkt, choć dużo w nim jeszcze „nieprzerobionej” materii – twardszych źdźbeł trawy itp. Na samym końcu kompost przetwarzany jest przez dżdżownice i inne wyższe organizmy.

O czym warto pamiętać produkując własny kompost?

  • unikaj kompostowania roślin porażonych chorobami – proces kompostowania w amatorskich warunkach trudny jest do dokładnej kontroli – dość prawdopodobne jest, że nie wszystkie patogeny ulegną zniszczeniu w wysokiej temperaturze – możesz sobie zaszkodzić roznosząc choroby/pasożyty po całej działce
  • z takiego samego powodu jak wyżej – unikaj kompostowania traw i innych chwastów, które przekwitły i mogą mieć już nasiona – lepiej je spalić a popiół dodać do kompostu, chyba że zależy Ci na rozsianiu uporczywych nieraz chwastów
  • nie dodawaj do kompostu odchodów zwierząt mięsożernych ani ludzkich
  • odpady kuchenne możesz dodawać, lecz z umiarem – zawsze je przekopując (tak, by nie leżały na wierzchu – mogą rozsiewać nieprzyjemną woń oraz ściągać różne, niekoniecznie pożądane owady)
  • pamiętaj o okresowym przekopywaniu kompostu – tak, by był dobrze napowietrzony. Zagwarantuje to szybkie kompostowanie oraz brak uciążliwych zapachów
  • do kompostu możesz dodać popiół z drewna czy brykietów (z drewna, torfu)

Zobacz również: gnojówka z pokrzywy

Następny: Zrębka

Trackbacks & Pings

  • Gnojówka z pokrzywy :

    […] bo gdzieś po drodze są jeszcze całe skomplikowane mechanizmy, które odpady przetwarzają w kompost. Dodaj do: ← Ostrzenie łańcucha piły spalinowejChcesz być na bieżąco? Zapisz się do […]

  • Kompostownik :

    […] Do wykonania w jedno popołudnie dla średnio rozgarniętego majsterkowicza.Zobacz również:kompostgnojówka z pokrzyw Dodaj do: ← Walka z wiatrakamiPiec zgazowujący drewno cz. 2 →Chcesz […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.