Boczniak

On Czerwiec 3, 2011

Boczniaki to grzyby saprofityczne. Najbardziej popularnym i powszechnie wykorzystywanym gatunkiem jest boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). Jego owocniki osadzone są na krótkim i grubym trzonie, wyrastają w skupiskach. Średnica w zależności od warunków od kilku do 30 cm. Jest to grzyb blaszkowy, jego górna powierzchnia przybiera różne odcienie – brązowego, szarego, popielatego. Brzeg kapelusza jest podwinięty.

Boczniak jest smacznym i cenionym grzybem jadalnym. Jest stosunkowo łatwy w amatorskiej uprawie. Boczniak na pniu to jeden z łatwiejszych sposobów uprawy tego wartościowego grzyba. Zaszczepienie pniaka grzybnią polega na nawierceniu w nim otworów i wbicie w nie kołeczki przerośnięte grzybnią. Inna opcja – nacięcie pniaka tak, by powstał rowek. Do tak powstałego rowka zasypuje się ziarnistą grzybnię. Miejsce to następnie trzeba osłonić folią tak, by zabezpieczyć grzybnię przed wysychaniem oraz szkodnikami.

Uprawa boczniaka

Zaszczepiane drewno nie może być stare – zakażone innymi grzybami i organizmami, które rozkładają drewno powodując próchnienie. W zależności od grubości pniaka, gatunku drzewa z którego pochodzi – zbiorów spodziewać się możemy po kilku – kilkunastu miesiącach.

Inny sposób amatorskiej uprawy boczniaka – to uprawa na słomie. Dwukrotnie sparzoną (w odstępach przynajmniej 12h) sieczkę słomianą jak i też trociny mieszamy z grzybnią i zasypujemy do worków foliowych. Przyjmuje się, że wymagana ilość grzybni to około pół kilograma na około 5 kilogramów zaszczepianego, suchego materiału. Tutaj co do jakości materiału taka sama uwaga jak powyżej – co by to nie było – trociny, zrębka czy słoma – nie musi być bardzo świeża, ale pod żadnym pozorem nie może być zatęchła czy spleśniała!

Po wymieszaniu sieczki z grzybnią zasypujemy worki i ubijamy. Worki zawiązujemy i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce. Gdy widać, że grzybnia przerasta worek (około dwa, trzy tygodnie) robimy na powierzchni worka nacięcia (w kształcie litery X) – co jakieś 15 – 20 cm. Wielkość tych nacięć to około 1,5-2 cm (w miarę rozrostu grzybów można im „pomóc” bardziej nacinając folię). Z tych nacięć wyrosną grzyby. W tym okresie worki należy przenieść w wilgotne, chłodniejsze, jasne miejsce  (oświetlenie około 8-12h dziennie, w przeciwnym razie kapelusze nie ukształtują się prawidłowo). Na rozwój grzybów poczekamy około tygodnia.

Smacznego!

Trackbacks & Pings

  • Usuwanie karp… boczniakiem… :

    […] się takiego niechcianego pniaka wykorzystując siły natury – zaszczepiając go na przykład boczniakiem. Pierwszy raz o takim sposobie pozbycia się pniaków dowiedziałem się dobre dziesięć lat temu […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Informuj mnie o odpowiedziach poprzez e-mail. Możesz również subskrybować wpis bez zostawiania komentarza.