Akwakultura

On 13 czerwca, 2011

Akwakultura to zorganizowana hodowla organizmów wodnych. Głównym celem akwakultury jest pozyskiwanie żywności. Akwakultura to szerokie pojęcie – może być prowadzona w zbiornikach sztucznych, naturalnych jak i też w wydzielonych obszarach zbiorników naturalnych (w klatkach).

W zależności od regionu – może być prowadzona w słodkiej, słonej lub słonawej wodzie – w jeziorach, rzekach jak i w morzu. Najczęściej hodowane są ryby (karp, pstrąg, łosoś, tilapia), mięczaki ale też i rośliny. Intensyfikacja produkcji a więc zagęszczenie organizmów tego samego gatunku na ograniczonej powierzchni zmusza do prowadzenia prac nad optymalizacja kosztów i bezpieczeństwem produkcji. Ważnymi aspektami jest – karmienie odpowiednio zbilansowaną paszą, walka z chorobami i pasożytami (które zagrozić mogą całej hodowli), ochrona przed drapieżnikami, maksymalne dostosowanie warunków bytowych (nasłonecznienie, ruch i temperatura wody, dostępność imitacji naturalnych „kryjówek”) do optymalnych dla danego gatunku.

Akwakultura niesie również ze sobą pewne niebezpieczeństwa i zagrożenia. Mało zróżnicowane biologicznie zbiorniki, bardzo duże zagęszczenie hodowanych organizmów naraża akwakulturę na choroby i pasożyty, dodatkowy problem to zanieczyszczenie wód. Przy intensywnej produkcji organizmów wodnych wytwarzane są duże ilości związków azotu, które w sprzyjających warunkach powodują tzw. zakwit wody (w przypadku zakwitu sinic – toksyczny, groźny dla ryb oraz ludzi).

Mimo zagrożeń akwakultura traktowana jest coraz częściej jako realna alternatywa dla borykającego się z problemami rybołówstwa (uszczuplenie zasobności łowisk itp). Dzięki odpowiednim technikom produkcji uzyskuje się wydajność do kilkaset ton z hektara. Bardziej „przyjazną” formą akwakultury, w mniejszej skali jest akwaponika.

Poprzedni wpis: Akwaponika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.